Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής

Ελπίδες για θεραπεία του Αλτσχάιμερ

Μέγεθος Κειμένου

Ένα αντικαρκινικό φάρμακο αποκατέστησε σε χρόνο ρεκόρ τις φυσιολογικές εγκεφαλικές λειτουργίες σε ποντίκια που έπασχαν από μια νόσο αντίστοιχη με το Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στη θεραπεία της ανίατης και θανατηφόρας ασθένειας, υποστηρίζεται σε μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

 

Το φάρμακο αυτό, η βεξαροτένη, όχι μόνο εξαφάνισε σχεδόν το 75% των πλακών της βήτα-αμυλοείδης, μιας πρωτεΐνης η συσσώρευση της οποίας είναι ένα από τα κυριότερα παθολογικά χαρακτηριστικά του Αλτσχάιμερ, αλλά αντέστρεψε και τα συμπτώματα της ασθένειας, όπως είναι η απώλεια μνήμης.

Μέσα σε 72 ώρες από τη στιγμή που ξεκίνησε η χορήγηση της βεξαροτένης, τα ποντίκια άρχισαν να συμπεριφέρονται φυσιολογικά, εξηγούν οι ερευνητές. Τα ποντίκια αυτά ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να αναπτύσσουν μια μορφή του Αλτσχάιμερ.

Τα ζώα ξαναβρήκαν τη μνήμη τους και την όσφρησή τους, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ. Ντάνιελ Γουέσον, καθηγητής νευροεπιστημών στη σχολή ιατρικής Κέις Γουέστερν στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Ο Γουέσον είναι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Science. Σύμφωνα με τον Γουέσον, η απώλεια της όσφρησης είναι συχνά η πρώτη ένδειξη της ασθένειας του Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους.

Η ανακάλυψη αυτή "δεν έχει προηγούμενο", είπε η Πέιτζ Κράμερ, που συμμετείχε επίσης στην έρευνα. "Μέχρι τώρα η καλύτερη θεραπεία που χρησιμοποιούσαμε στα ποντίκια στο εργαστήριο χρειαζόταν πολλούς μήνες για να εξαλείψει τις πλάκες της βήτα-αμυλοείδης", πρόσθεσε. "Το φάρμακο αυτό είναι αποτελεσματικό στα ποντίκια και ο επόμενος στόχος μας είναι να βεβαιωθούμε ότι δρα με τον ίδιο τρόπο και στους ανθρώπους", σημείωσε ο Δρ. Γκάρι Λάντρεθ, επίσης καθηγητής νευροεπιστημών του Κέις Γουέστερν. "Βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια της προσπάθειάς μας να μετατρέψουμε αυτήν την ανακάλυψη σε θεραπεία", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Δρ. Γουέσον η ερευνητική ομάδα "ελπίζει ότι θα έχει τα πρώτα αποτελέσματα μιας προκαταρκτικής κλινικής δοκιμής μέσα σε ένα χρόνο".

Πηγή: Pathfinder

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

7 Απριλίου - Υγείας
11 Απριλίου - Κατά της Ασθενείας Πάρκινσον
15 Ιουνίου - Κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων
15 Σεπτεμβρίου - Κατά του Καρκίνου του Προστάτη
27 Σεπτεμβρίου - Καρδιάς
1 Οκτωβρίου  - Ηλικιωμένων
12 Οκτωβρίου - Αρθρίτιδας
14 Νοεμβρίου - Κατά του ΔιαβήτηTags

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία, Τρίτη Ηλικία, Ηλικιωμένοι Εφημερεύοντα Φαρμακεία, Τρίτη Ηλικία, Ηλικιωμένοι Αναζήτηση φαρμάκων, Τρίτη Ηλικία, Ηλικιωμένοι